Hopeakorut tummuvat, mitä tehdä?
Hopeakoru tummuu, koska se hapettuu. Se ilmenee useimmiten himmeänä harmaana tai mustana kerrostumana korun pinnalla. Korun hopea yhtyy rikkiin ja muodostaa sen kanssa hopeasulfidia. Hopeasulfidi on mustaa. Hopean hapettuminen on yksi korroosion muoto, mutta toisin kuin ruoste, hapettuminen ei tuhoa tummentuman alla olevaa metallia. Koska hapettuminen vaikuttaa vain pintakerroksiin, hapettunut kerros itse asiassa suojaa alla olevaa hopeaa.
Hopeakoruja ei ole mahdollista suojata hapettumiselta täysin, koska hopea reagoi niin monien yhdisteiden kanssa joka päivä. Tummentumia voivat aiheuttaa niin ruoat kuin nesteet (jopa vesijohtovesi), kosmeettiset aineet ja myös vaatteet. Hapettumista voivat edistää esimerkiksi altistuminen klooria sisältäville aineille, happamille yhdisteille ja hajuvesille tai hiuskiinteelle.
Hopeakorujen käyttäminen altistaa ne ihossa oleville rasvoille, joiden kertyminen korun pintaan voi aiheuttaa tummentumia. Jopa hien verrattain miedot kemikaalit voivat kiihdyttää hapettumista, etenkin yhdessä lämmölle ja ilmalle altistumisen kanssa.
Miten ehkäistä korun tummumista?
Hapettumisprosessia ei ole mahdollista estää kokonaan. Paras keino ehkäistä korujen tummentumista on hidastaa sitä. Hopeakorut voi puhdistaa aina käytön jälkeen, mikä hidastaa hapettumisprosessia. Hopeakoruja ei kannata käyttää astioiden pesun ja kylvyn aikana ja hopeasormukset kannattaa poistaa ruoanvalmistuksen ajaksi. Markkinoilla on monia erilaisia kiillotusaineita ja niitä saa ihan tavallisesta hyvin varustetusta kaupasta.
Kiillotusliinat ovat hellävarainen vaihtoehto, ja ne sopivat erinomaisesti tummentumien poistamiseen varhaisessa vaiheessa. Liinoja on saatavilla sekä kyllästettyinä että kyllästämättöminä. Korut ja esineet, joissa on paljon hyvin pieniä vaikeapääsyisiä yksityiskohtia, on hankalampi puhdistaa liinalla. Liinoja saa kultasepänliikkeistä. (Tiedot on lainattu korurasioita valmistavalta Westpack yhtymältä)